søndag den 28. november 2010

Hvad er kultur

Hvad er kultur

Kultur: begrebet kommer af latin og betyder oprindelig: at dyrke, passe, pleje og bearbejde noget.

Kultur er de fælles værdier, normer og adfærdsformer, som en menneskegruppe deler. Summen af det, som vi er blevet påvirket af gennem opdragelse, socialisering, læring og erfaring, og som vi har gjort til vores eget.

Modkultur kan være politiske eller religiøse modstandere af det etablerede system.

Nationalstaten er den magt, der opstår, når en folkegruppe på et bestemt territorium etablerer et centralstyre, der besidder lovgivnings- og regeringsmagten. Centralstyret har legitimitet i kraft af befolkningens accept, eller fordi det er valgt af befolkningen. Styret beskytter individerne, sikre dem retslig og arbejder for deres velfærd. Til gengæld underkaster individerne sig lovende og de administrative beslutninger.

Æstetisk kultur: forskellige kunstarter fx billedkunst, arkitektur og litteratur.

Sociologisk kulturbegreb: symboler, værdier, normer og virkelighedsopfattelse (overført fra generation til generation, men under forandring)

I et bredt kulturbegreb forstås kultur som en gruppes liv og vaner. (noget man er) Vi ser andres kultur ud fra vores egen. Når vi fokuserer på andre kulturers negative sider, fremhæver vi samtidig vores egne positive sider. Flertallet ser deres kultur som normal og de andres som afvigende. Normalitetens rammer giver et afgrænset rum for acceptabel adfærd. Det giver magt til dem, der kender rammerne.( Poul Brejnrod, Sociologi kap 16)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar